Känner ni till Webmii.com? Det är en sida där ni kan googla olika namn och få info gällande mail, konton online, artiklar osv. jag tycker det är ganska kul att göra ibland, och igår Webmii:ade jag mig själv och hittade en artikel som jag faktiskt aldrig har läst. Det var under tiden jag gick på Hippologgymnasiet på Vipeholm/Flyinge (vi var första kullen, men jag hoppade av efter 1 år, då jag inte tyckte det var någon bra utbildning.)
Snart ska Lunds niondeklassare ha ansökt om vilken gymnasieutbildning de vill ha. På Vipeholm går en överväldigande majoritet av eleverna på yrkesinriktade program, men där finns också det helt nystartade hippologprogrammet, där tjugo elever kombinerar naturvetarstudier med sitt stora hästintresse.
(fotot fattas, försöker få tag i det, kul för mig också jue :)) Jag trodde att hästutbildningen skulle vara mer avancerad. Nu får vi ta allt från grunden, säger Vicktoria Murawska, som tänker välja naturinriktningen i stället för ännu mer häst i årskurs två. Foto: SonnyThoresen
Klockan 7 på morgonen börjar den skoldag som Vipeholms hippologgymnasister har förlagd till Flyinge stuteri. Fram till 15.30 på eftermiddagen är det stalltjänst, ridning eller körning och teori om hästhållning som gäller.
Resten av skolveckan har de lektioner på gymnasiet i Lund, där deras program i stort följer naturvetarprogrammets uppläggning.
Utbildningen startade i höstas. Man har haft en del inkörningsproblem, varav det svåraste är kommunikationerna mellan Flyinge och Vipeholm. Ungdomarna får själva ta sig till och från stuteriet. Det finns inte många bussförbindelser som passar i sammanhanget. Diskussioner förs mellan skolledningen och bussbolaget.
Eleverna själva låter lite besvikna över en annan del av utbildningen: de hade förväntat sig mer avancerade ridlektioner. I stället har de fått lära sig rida från grunden igen. Dagen då Sydsvenskan är på besök är det sits och galoppfattningar som ska tränas i detalj.
- Alla som har gått en hästutbildning har upplevt att allt tas från grunden igen. Eleverna har erfarenhet, men den kan se väldigt olika ut och vi måste försäkra oss om att de har samma ingångsvärde. Om tre år kommer de att se helheten och förstå varför vi gjorde så, konstaterar Carolina Rytterkull, som är huvudlärare för gymnasiet ute på Flyinge.
- Jag kan förstå att flickorna är otåliga att komma igång och tycker att det är frustrerande att lära sig samma sak på nytt, men så är det även i teoretiska ämnen när man börjar på gymnasiet Med hästar finns det också en säkerhets aspekt att ta hänsyn till, menar Linda Ekenstierna, som är rektor för hippologgymnasiet och EC-programmet på Vipeholm.
Hästsporten är bland de största svenska sporterna i antal utövare räknat. Ungefär 15 000 människor arbetar på heltid med hästar. Folk med hästutbildning efterfrågas på många olika platser i samhället: som hästskötare, ridskolelärare, travtränare, men också som agronomer, lantmästare och veterinärer. Tanken bakom hippologgymnasiet är att sporra elever med hästintresse att söka vidare vid högskolor och universitet. Därför kombineras de fördjupade hästkunskaperna med en naturvetenskaplig utbildning.
Just nu funderar eleverna på om de i årskurs två ska ha hästhållnings- eller naturinriktning. De som väljer att ha ännu mer hästar på schemat får inte full behörighet från naturvetarprogrammet.
- Jag väljer naturinriktningen. Annars blir man inget efter utbildningen. Om man inte vill jobba med hästar, men det är så dåligt betalt, säger Vicktoria Murawska, medan ett par av hennes klasskamrater invänder att det kan vara skönt att ta hästhållningsinriktningen om man känner att man inte riktigt orkar med natur.
Rektorn tror att de flesta ungdomar mår bra av att varva praktik och teori och framhåller att det nuförtiden är enkelt att komplettera i efterhand med de kurser som fattas.
Till hösten hoppas hon på att även några killar ska välja hippologgymnasiet. Elever antas från hela Sverige och det är många som ringt och frågat om utbildningen.
Hon är nyanställd på Vipeholmsskolan. Tidigare har hon jobbat på både Spyken och Polhem. På sin nya skola har hon imponerats av glöden hos lärarna, de vackra omgivningarna och av bredden på den utbildning som erbjuds. Eleverna kan göra sina individuella val från en lista som omfattar allt från italienska, specialidrott och pop- och rockensemble till snabbmat, styrteknik och webbdesign.
- På Vipeholm finns många ungdomar som inte har så lätt för sig. Därför jobbar lärarna handfast med att utveckla pedagogiken så att alla ska uppnå målen, betonar Linda Ekenstierna.
Flickorna på hippologgymnasiethar relativt bra betyg med sig. Det krävdes 215 poäng för att antas. Det motsvarar inte fullt ett snitt på Väl godkänt i alla ämnen. Att de tjugo eleverna kunde rida kontrollerades däremot inte. Det förutsätts att de har en hel del erfarenhet av hästar, Även om de studerar på natur är det kanske inte kemin och fysiken som är den största utmaningen.
- Ridning är bland det svåraste du kan lära dig, eftersom du samtidigt måste lära dig kommunicera med ett djur som inte talar ditt språk. Det kräver träning, tid och tålamod. Om du inte förstår hästen kommer du inte vidare, konstaterar Carolina Rytterkull.BERÄTTAT FÖR MIKAEL BERGSTRANDIVFAKTA/Vipeholmgymnasiet
Grundad: Vipeholm blev ett eget gymnasium 1989. Hippologprogrammet startade hösten 2001.
Antal elever: Cirka 1 240.
Gymnasiechef: Håkan Flycht, som har hjälp av fem rektorer plus en projektanställd samordnande rektor.
Lärartäthet: Ungefär åtta lärare på hundra elever.
Program: Förutom hippologgymnasiet finns här barn- och fritids-, el-, hotell- och restaurang-, livsmedels-, medie-, natur- och humanvetar-, omvårdnads-, samt samhällsprogrammet och gymnasiesärskolan.
Kända elever: Alla elever är kända, replikerar Håkan Flycht
Vicky
No comments:
Post a Comment