Friday, October 11, 2013

Rio de Janeiro's olika Stadsdelar

Får en hel del frågor om hur det är att leva här. Hur platserna är, "faran" etc. Tänkte skriva lite om de olika stadsdelarna till att börja med.

Det finns bara ett ställe som turister vill hålla till på och det är Zona Sul, Sydzonen, The South Zone. Att bo någon annanstans är lite av en galenskap och jue längre söder man kommer jue bättre är det.

Zona Norte, North Zone:
Det händer mycket här och det är inget ställe man vill gå runt på, speciellt när det hunnit bli mörkt, men inte innan heller. Här bor bara brasilianare och de brasilianare med mindre pengar. Jag har varit på MMA-tillställningar här, det är typ in och ut som gäller. Ni har även stadion Maracanã i denna del.

Centro, Centrum:
Centrum under dagen är ok. En hel del att se, massa olika marknader, The Arches m.m. Efter klockan 18 och helg finns här bara uteliggare och det är inte säkert för fem öre.

Lapa - ligger i centrum:
Vissa turister får för sig att bo här, detta är en bargata precis vid The Arches. Inte säkert, men här händer det alltid något på kvällen och det är mycket fest. Och ute på gatorna är det billigt, klubbarna är lite dyrare, som Rio Scenario eller 40 Graus. Här hittar ni även den kända trappan Escadaria Selarón.


Flamengo:
Vi börjar komma in i Zona Sul. Ett billigare alternativ. Helt ok säkerhet. Här finns även en fin marina.

Botafogo:
Nära Copacabana och stränderna, billigare alternativ med lite köpcentrum, helt ok i säkerhet.

Copacabana:
När man pratar om Copacabana så pratar man om Poster, strandposter för att veta var folk bor (självklart finns det en massa gator, men man vet kanske inte vart ett nummer befinner sig, men man vet alltid var en post är). Copa börjar med Leme, mycket surfing och jue lägre Post jue mindre säkert och billigare är det. Post 4-6 är OK, det är de bättre delarna av Copacabana, men det finns fortfarande mycket skit här. En hel del rån. Du går inte ensam efter 22.00 och speciellt inte på gator som Barata Ribeiro (en huvudgata längst hela Copacabana - två gator in från stranden).

Ipanema: 
Ipanema är mer säkert och dyrare än Copacabana, personligen tycker jag inte att stranden är lika fin, men man har sol nästan 2 timmar längre. Post 8 här är gayposten, så är ni lagda åt det hållet så finns här mycket att erbjuda.

Leblon:
Detta är det dyraste stället att bo på här och det som är mest säkert. De flesta som bor här har pengar, här finns designer köpcentrum och butiker som Louis Vuitton, Chanel och Salvatore Ferragamo - mycket dyrare än i Europa dock. Och på Leblons strand hittar ni de snyggaste människorna. Leblon gränsar med Gavea där det finns bra barer lite som Lapa, fast emd snyggare männsikor, mer Stureplan vs. Söder om man jämför de två, ett bra klientel och bra klubbar. Hit går även många studenter som pluggar på PUC, det bästa universitetet i Rio.


En annan del som är värd att nämnas är Barra da Tijuca, INTE att förväxlas med Tijuca (då kan det gå fel, Tijuca är en del man inte vill vara på i norra zonen). Barra da Tijuca är lite av en överklassort, byggd som Miami, man tror typ att man är i USA när man kör på gatorna osv. Ligger dock ca 30km från Rio, vilket inte kanske låter så farligt. Hamnar du i halvtrafik så tar det dig ca 2h att ta dig tillbaka (2h i en taxi är tråååkigt) och hamnar du i megatrafik så räkna med över 3h. Här finns dock en hel del bra klubbar och även Barra Music ligger nära som är en enorm klubb där det alltid händer något.

Något mer ni undrar över? just ask!
 


xoxo, 

Vicky 
Follow Me on Twitter VicktoriaM!

No comments: