Sunday, December 19, 2010

Christmas in 4 days

Snart jul och snön ligger kvar och imorogn ska det komma ännu mer :/ Vill inte att det ska vara så här när man kör:


Julbak är väl också mysigt, hittade ett par som verkar goda :)

Kardemummakaka
60 minuter l 12 portioner l 151 kcal/portion

Du behöver:
50 g margarin
2 ägg
1 dl socker
1 dl råsocker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 msk kardemumma
1 dl mellanmjölk

Gör så här:
Smält margarinet och låt det svalna. Vispa ägg, socker och råsocker pösigt (enklast med en elvisp). Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma i en bunke. Rör ner margarin, vetemjölsblandningen och mjölk i äggsmeten. Blanda försiktigt. Häll upp smeten i en smord och bröad 1,5 liters sockerkaksform. Grädda kardemummakakan i cirka 45 minuter i 175 grader. Känn med en provsticka om kakan är färdig. Häll socker på ett smörpapper och vänd upp kakan på papperet.

Lussekatter med kesella

104 kcal per portion
12% protein
17% fett
71% kolhydrater

Tillagningstid: 1 timme och 20 minuter
Antal portioner: 25

Det här behöver du:
50 gram margarin
2,5 dl mellanmjölk
0,5 paket jäst
0,5 pkt saffran
1 tsk kardemumma
0,5 dl socker
1 krm salt
0,5 dl kesella 1 % fett
8 dl vetemjöl ev något mer
1 st uppvispat ägg
1 dl russin

Så här gör du:
Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarm. Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av degvätskan och rör så att jästen löser sig. Rör ner resten av degvätskan, saffran, kardemumma, socker, salt, kesella och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa i 30 minuter. Dela degen i 25 bitar och forma lussekatter. Tryck ner russinen, det är viktigt att man trycker ner russinen ordentligt annars blir de som ballonger och smakar inte gott. Lägg lussekatterna på ett bakplåtspapper. Låt dem jäsa i 30 minuter. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader i ca 8 minuter.

Mjuk Pepparkaka

Tillagningstid 50 minuter
1 portion = 93 kcal
Antal portioner: 16
Ingredienser
2 st ägg

1 dl råsocker
3 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk kryddnejlika mald
0.5 dl margarin flytande, 80 % fett
0.5 dl lingonsylt
0.5 dl filmjölk 3%

Instruktioner

Här har jag bytt ut det traditionella vetemjölet mot grahamsmjöl och minskat på sockret. Pröva, kakan är jättegod! Börja med att smörja och bröa en sockerkaksform. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda grahamsmjöl, bakpulver, kanel, ingefära och kryddnejlika i en djup tallrik. Tillsätt blandningen, margarin, lingonsylt och filmjölk. Rör så att allt blir precis blandat. Häll upp smeten i sockerkaksformen och grädda i 175 grader i 35-40 minuter. Känn med en tändsticka så att kakan är torr. Strö lite socker på smörpapper. Vänd kakan upp och ner på pappret.

Vad er erat favoritbak?

Read the blog in english HERE

xoxo,
Vicky

2 comments:

johanna - smycken said...

Hej,
Kika gärna in på mina egen tillverkade
smycken. Beställ dina nyårssmycken nu och
få garanterat hem dem innan nyår! ♥

johanna - smycken said...
This comment has been removed by a blog administrator.