Wednesday, December 10, 2014

Om vi inte ser solen tillräckligt mycket...

… så kan vi boosta med D-vitamin som är ett av de viktigaste vitaminerna för våra kroppar, för att vi ska må bra och vara glada och helt enkelt fungera i vårt vackra väder här i Sverige ;) 

D-vitaminets historia började 1824 när en tysk forskare upptäckte att rakitis, en skelettsjukdom som leder till ett mjukt och deformerat skelett, kunde förebyggas med fiskleverolja.

Drygt 100 år senare hittade forskarna vilket ämne i fiskleveroljan som ansvarade för effekten. Vid tiden hade A-, B- och C-vitamin redan identifierats och namngetts. Det nya ämnet fick namnet D-vitamin.

Att D-vitamin är nödvändigt för en hälsosam skelettutveckling har med andra ord varit känt länge. Med tiden har allt fler potentiella funktioner för D-vitamin upptäckts. I dag vet man att receptorer för D-vitamin finns i nästan alla vävnader. Det tyder på att D-vitamins biologiska verkan sträcker sig långt bortom skelettet. I en traditionell västerländsk diet är mängden D-vitamin ofta inte särskilt stor. D-vitamin förekommer endast i några få källor, där fisk, ägg och berikade mejeriprodukter är de som står ut.

Under sommarhalvåret kommer majoriteten av allt D-vitamin från hudens produktion när den är i kontakt med UV-ljus. Men under höst- och vintermånaderna i Norden, när solstrålningen blir svagare och vi tar på oss allt mer kläder, sjunker produktionen. Detta har lett till att väldigt många har D-vitaminnivåer som är lägre än vad som anses optimalt och hälsosamt.

Eftersom D-vitaminbrist både är vanligt och dåligt för hälsan kan kosttillskott fylla en viktig funktion. Därför är det också ett av de viktigaste vitaminerna som vi behöver i form av tillskott för att må bra.

Så det var dagens historie lektion...hehe..

No comments: