Sunday, November 08, 2015

World’s 10 Best Airports

Ja, flyga och flygplatser är något jag kan. Momondo har framställt en lista på de 10 bästa flygplatserna i världen där man gärna spenderar några extra timmar utan att klaga. Jag lämnar mina kommentarer i kursiv stil :)

Singapore Changi International Airport (SIN)

Folk vandrar genom Butterfly Garden på Changi International.
Med tre priser för “världens bästa flygplats” är det inte så konstigt att Singapore Changi på denna topp 10-lista.
Flygplatsen breder ut sig över 3 rymliga terminaler och resenärer kan underhålla sig med ett dopp i takpoolen, vandra genom fjärilsträdgården eller se en film i biografen som är öppen 24 timmar om dygnet. Det finns också ett “social tree” där du kan dela med dig av dina favoritfoton från dina resor runt världen.
Är du sen till flighten är det inga problem. Terminal 3 har nämligen en fyra våningar hög rutschkana som tar dig till gaten på nolltid. – mellanlandade här när vi flög till Bali och hem, tyvärr bara 1h, så det enda vi hann med var billig shopping med supertrevlig personal.

Helsinki Airport (HEL) – Finland

Den färgglada Aspire-loungen på Helsingfors flygplats.
Helsingfors flygplats är man inte rädd att betona det typiskt finska. Och då inte bara Muminbutiken.
Först och främst finns en finsk bastu inne i den påkostade loungen, där trötta resenärer kan klä av sig och svettas ut lite stresshormoner. Sen kan avslappningen fortsätta i Aspire-loungen och nära själen en smula, med finska möbler och konstinstallationer från framtidens Aaltos.
Men det kanske mest imponerande med Helsingfors flygplats är ändå inte de finska konstnärerna utan hur man sätter resenärernas komfort och lugn i första rummet. Oavsett om du stannar en timma eller har en lång transit på en hel dag, ska du absolut titta förbi i bokbytarstationen, på flygmuséet eller ta en gratis pilateslektion. – aldrig varit här

Munich Airport (MUC) – Tyskland

Barn leker utanför Münchens flygplats.
Ett stort problem med en lång transit är att barnen lätt blir trötta och griniga. Om det bara fanns ett ställe där de kunde leka av sig och träffa andra unga. Det gör det på Münchens flygplats “Visitor’s park”.
Denna enorma utomhuspark är perfekt för resenärer som vill fly den ganska boxiga och tråkiga terminalbyggnaden. Ska du resa sommartid ges det till och med gratis surflektioner på parkens vågmaskin.
Vill du ta något att dricka och äta finns det bästa från södra Tyskland (läs: öl, korv och ost) i de över 50 barerna och restaurangerna. Tiden – inte bara du – flyger fram. - en flygplats jag gillar, speciellt somd e skriver här är vistors park väldigt trevlig, desinen är också magnifik.

Hong Kong International Airport (HKG) – Kina

Resenärer väntar vid gaten på Hong Kongs vackra internationella flygplats.
Den rymdinspirerade Hong Kong International är precis så bombastisk som man kan förvänta sig av flygplatsen i “orientens pärla”.
Flygplatsen är byggd på en egen ö cirka 30 minuter från centrum med tåg. Listan på nöjen och förströelse är lång, här finns bland annat en 9-håls golfbana, en enorm Imaxbiograf och ett iSportsgym med datorsimulerad basketplan. Bli inte förvånad om du stöter på en utställning om Jackie Chan eller nationalhjälten Bruce Lee. – aldrig varit här

Dubai International Airport (DXB) – Förenade Arabemiraten

Shopping på Terminal 1. © Dubai International Airport
Dubai är en av de mest extravaganta, galna städerna i världen och självklart är dess flygplats Dubai International också något i hästväg.
Men precis som med staden är världens mest besökta flygplats mer än bara påkostade materia och dyra butiker och juvelerare som säljer guld i kilos-tackor. Kom i god tid innan din flight och njut av inomhusoasen “Zen gardens”, sov i de bekväma snooze-cubes eller kosta på dig en behandling i någon av de åtta lyxiga loungerna. - väldigt bra flygplats, bra shopping, fast efter en vecka i Dubai så är det inte shopping man är ute efter, men mellanlandar du här så passa på!

McCarran International Airport (LAS) – Las Vegas, NV, USA

Närbild på blänkande enarmade banditer på McCarren-flygplatsen i Las Vegas.
Las Vegas flygplats McCarran har den perfekta mixen av intro eller avsked till Sin City. Spendera några timmar, eller tusen, på någon av de 1 234 stycken enarmade banditerna som finns utspridda i terminalerna, ofta precis vid gaten. Förväxla dem inte med växelmaskiner bara!
Ta dina eventuella vinstpengar och kosta på dig en ölmarinerad fish and chips i Terminal 3:s restaurangkedja The Village Pub. Som Elvis sa: viva Las Vegas! – aldrig varit här

Hamad International Airport (DOH) – Doha, Qatar

Loungen för utresande på Hamad International Airport.
Hammad International öppnade så sent som 2014 och sägs ha kostat uppemot 100 miljarder att bygga.
Förutom en allmän moské, squashbanor, 70 butiker och en takpool finns det mer excentriska saker som gör Hamad värd ett besök. I mitten av flygplatsen hittar du till exempel en 8 meter hög teddybjörn spetsad på en ännu större skrivbordslampa.
Denna konstinstallation av schweiziske konstnären Urs Fischer är bara en av totalt 28 konstverk som finns på flygplatsen – bland de andra märks en robotdinosaurie och en lekpark med stora metallmänniskor.

London Heathrow (LHR) – Storbritannien

Resenärer smakar på läckerheter på delikatessvaruhuset Fortnum & Masons bar på Heathrow Airport.
Trots att man inte får bygga den tredje startbanan har London Heathrow alltid gjort ett bra jobb med att hantera de över 74 miljoner resenärer som passerar här varje år.
Och mycket av glädjen går att hitta i Terminal 5, där maten står i fokus. Detta foodie-eldorado har snudd på alla restauranger som Storbritannien är känt för, inklusive Gordon Ramsays och Heston Blumenthals. Har du inte tid att äta gourmetkäk? Då kan du köpa Ramsays svar på flygplansmat i form av en prisvärd 3-rätters lunch som du kan ta med ombord.
För dig som verkligen kräver det bästa finns rostade crumpets och kaviar i champagnebaren som drivs av legendariska delikatessbutiken från Piccadilly Circus, Fortnum & Mason. - älskar denna flygplats, för det första är allt superbilligt, för 5£ får du en fräsh sandwitch och färskpressad juice t.ex. och de finare restaurangerna som näms ovan kostar runt 10£ per rätt. Därtill så finns det inget ställe som ens kommer i närheten av de låga priserna som är på sminket här. Min Guerlain Precious Light Concealer som i Sverige kostar 455kr kostar där 25£…

Incheon International Airport (ICN) – Sydkorea

Atriet på Incheon International Airport.
Låt inte den futuristiska fasaden och den konstgjorda rinken lura dig, Incheon International är Sydkoreas största flygplats och har tonvis med tradition och nationell stolthet.
Stjärnan i sammanhanget är Museum of Korean Culture, där en stor samling kläder, tryck och instrument från över 5 000 år av historia samlats. Utanför själva utställningen hittar du kontemporär koreansk kultur i form av re-enactments av kungliga processioner och uppträdanden med en mix av gammalt och nytt, inklusive K-Pop. -aldrig varit här

Wellington Airport (WLG) – Nya Zeeland

En stor staty av Gollum från Sagan om Ringen tornar över avreseloungen på Wellington International Airport.
Om du är på väg till Wellington är chansen stor att du om inte dyrkar Tolkien så åtminstone har läst hans böcker eller sett filmerna. Nya Zeelands största stad och dess vackra omgivande natur blev världsberömda efter de enormt framgångsrika Hollywoodfilmerna Sagan om Ringen och The Hobbit , som spelades in här, och regisserades av lokalbon Peter Jackson.
När du landar i Wellington möts du av en staty av karaktären Gollum vid passkontrollen, och vid taxfreen flyger Smaug ovanför hyllorna. Förutom memorabilia från Tolkien har Wellington Airport också en berömd arkitektur.
Den prisvinnande terminalen “The Rock” har en hård, kokongliknande exteriör som kontrasterar fint mot den varma träpanelen på insidan. En perfekt plats att hämta andan innan din (antagligen långa) flight hem. – aldrig varit här

har du någon favvoflygplats?
xo--Vicky 
Bloggar även på http://vicktoria.malmolife.se 
Follow Me on Twitter VicktoriaM!
Follow Me on Instagram vicktoriamurawska 
 

No comments: