Thursday, January 17, 2013

När är ett barn fattigt?


Det har blivit en ganska stor uppståndelse efter SVT  Uppdrag Gransknings reportage om fattiga barn i Sverige. Enligt statistik ska det finnas 240 000 fattiga barn i Sverige och detta tycker folk är helt vansinnigt. Uppdrag Granskning tycker nästan det är "patetiskt" att kalla barn i Sverige fattiga. När det gäller hunger, så kan vi få se den från första parkett i Zlatan's bok, där han själv berättar hur kylskåpet var tomt och magen prirrade, så ser det ut hos många, vare sig folk vill veta av det eller inte. Fattigdom behöver inte direkt synas. Vi pratar inte heller om 3:e världens fattigdom, om att bo på gatan etc.

Ett fattigt barn för mig är t.ex. en så enkel sak som när jag gick på grundskolan och skulle iväg på klassresa. En gång per termin, max 500kr och det fanns barn som inte kunde följa med för föräldrarna inte hade pengar till det. Pinsamt tycker jag det är, inte pinsamt som att skratta åt det, men pinsamt att man skaffar barn utan att kunna "ta hand om de". Jag tycker t.ex. inte heller att yngre syskon ska behöva få alla sina kläder för de äldre syskonen, jag tycker inte det är rätt.

 Samma sak nu när julen precis är över, så skrev jag om "Ensam Julgran söker Julklapp" samt "Alla Barn Borde Få En Julklapp". Jag lämnade in 23 julklappar som skulle delas ut till familjer med barn i Malmö som inte hade råd. Malmö räknas som den fattigaste kommunen i Sverige. Jag tycker Uppdrag Granskning's program är patetiskt. Det finns så fattiga familjer i Malmö, men ja det är lätt att dölja. Det handlar inte om att inte ha en iPhone eller Canada Goose jacka, det handlar om hemmamiljön, något som är väldigt svårt att komma åt och se.

Jag blir arg

Se programmet HÄR. Speciellt sista 10 minuterna tycker jag visar hur korkad och opåläst denna man är.

xoxo, 
Vicky 
Follow Me on Twitter VicktoriaM

7 comments:

fattigdom said...


hej hej.
ja gårdagdens UG va katastrof tycker jag,tycker annars att JJ brukar ha bra på fötterna(dvs bra faktaunderlag) men det hade han inte denna gången! skärpning janne!
jag undrar varför det bara talas om barnfattigdom i sverige?
jag är själv en 35årig tjej som är sjukpensionär och har SEXTUSENÅTTAHUNDRA efter skatt.
kolla in på min blogg:
www.metrobloggen.se/fattigdom
känner jag mig fattig? både och,fattig om man tänker pengar ut efter skatt? ja.
fattig materiellt sett? nej.
jag har en 3årig Didrikson jacka,sor och kläder.
man får rätta mun efter matsäcken.
bra inlägg du skrev,fick mig att fundera.

Anneli - A'la Foto said...

Jag har inte sett Uppdrag granskning och inte heller hört eller deltagit i debatten om att Sverige har fattiga barn...det är en självklarhet när det finns så många fattiga vuxna att även barnen är fattiga!!

Det jag reagerar på i ditt inlägg och som faktiskt gör mig arg är din mening:
"Pinsamt tycker jag det är, inte pinsamt som att skratta åt det, men pinsamt att man skaffar barn utan att kunna "ta hand om de"

Vad jag läser ut ur denna mening är att du tycker det är "pinsamt" att människor har blivit fattiga och därför inte kan ge sina barn allt?
Och det borde de ha tänkt på innan de skaffade barn?

Du har själv inte tänkt på att många av de som är fattiga nu kanske inte var alls fattiga då när de tog beslutet om att skaffa barn! Föräldrarna kanske har blivit sjuka, blivit utkastade från försäkringskassan (som händer väldigt ofta i dagens samhälle) och alltså inte längre har råd att ge barnet det bästa! Ofta låter dessa föräldrar barnen komma först med mat och kläder och de själva kanske går hungriga i veckor innan de har råd att få någon mat!!

Allt är inte svart och vitt... Visst det finns fattiga barn och det är tragiskt men det har inte gått att förebygga genom att föräldrarna skulle ha vetat detta i förväg för allt som händer i livet går inte att förutspå!

Kasta inte sten i glashus. En dag kanske du sitter där med förslitningsskador och barn som ändå måste tas om hand och du inte längre kan jobba och få in några pengar...man vet inget om framtiden!

Självklart ska vi ta hand om alla i vårt samhälle så ingen ska behöva känna sig fattig men det måste staten hjälpa till med och just nu gör de allt för att försvåra för de som redan har det svårt!!

Anneli - A'la Foto said...

NU har jag sett Uppdrag granskning och tänker att du menar hon som väntar sitt 3 (tror jag det var) barn och var fattig redan innan det tredje kom ut! DÄR håller jag med dig...sluta skaffa flera barn förrän de du har lever efter den standard du vill att de ska göra och som de mår bra av!

I övrigt måste jag nog säga att programmet var ganska bra. Barnfattigdom betyder inte samma sak i Sverige som i övriga världen och det fick han fram. Sedan finns det med all säkerhet barn som är så fattiga att de inte kan äta sig mätta men de är långt ifrån den summan som rädda barnen uppgivit och det var det han ville åt! Ett upplysande program om hur ett ord kan användas och överanvändas och förlora all verkan! Heder till Kattis Ahlström som lovade sluta använda det!!

Och tack till dig som fick mig att se programmet! Det var intressant! :O))

Vicky M said...

precis, menade innan man skaffar och inte om det händer något under tiden, för det kan det göra för alla.

Håller dock inte med dig om att man ska ta bort Barnfattigdom ur ordförådet för BRIS, för det finns, men visst är det i en hel annan utsträckning än t.ex. i Afrika.

Anonymous said...

Man diggar den här sidan jättemycket, spana gärna in min sida om
mode, design och byxor!

My website :: Vanliga svenska träD

Anonymous said...

We overlook our bodies' messages of pain and fatigue until they turn into more
serious medical problems. We seek quick fixes and ways to
help mask

Also visit my web site köpa proteiner

Anonymous said...

Skriver en rad i din gästbok, bara för att tacka för en så förträfflig sida!


My blog post; http://Kccsf.org/?document_srl=317614