Friday, February 03, 2012

Du ser ut som du äter

Vet att det blir en hel del mat och vikt i bloggen just nu, sorry för det för er som tycker att det är tråkigt, men detta inlägg är något för alla.Det finns nämligen en hel del matprodukter som man kan äta för att förebygga åldrandet, eller för att hjälpa sin kropp en bit på vägen.

Nedan är 10 godsaker som hjälper dig på vägen:

Valnötter

Lenare hud, finare hår, klarare ögon. Lägg nötterna i salladen eller ät dem som godis och du får nyttiga fettsyran omega 3 och vitamin E. Andra nyttiga nötter är hasselnötter, pistaschnötter och mandlar.

Mörk choklad

Choklad är späckat med flavonoider, en antioxidant som hjälper till att skydda huden mot solskador och öka blodcirkulationen i vävnaderna vilket ger huden näring och lyster. Men välj choklad som har en kakaohalt på minst  70 %, det ger en högre dos antioxidanter.

Spenat

De mörkgröna bladen bygger inte bara muskler – de ger massor av kraftfulla vitaminer och antioxidanter som slåss mot inflammationer och yttre påfrestningar som sol, vind och avgaser. Här finns också en antioxidant som kallas lutein, som håller ögonen friska. Spenat innehåller dessutom vitamin A (beta­karoten) som bevisligen har goda effekter på hudens cellstruktur.

Granatäpple och blåbär

Här flödar det över av nyttiga antocyaniner, en grupp färgämnen som ger röda, orange, violetta och blå färger. Antocyaninerna är antioxidanter som skyddar mot fria radikaler, som orsakar cellskador och försämrar immunförsvaret. Just antocyaniner tros vara bra mot fina linjer och torr hud. De är fulla av vitamin C som ökar produktionen av kollagen, ett ämne som håller huden fin och ben, muskler och leder starka och friska.

Yoghurt

Ett glas yoghurt ger dig massor med kalcium som i sin tur fixar starka naglar och tänder. Här finns också en smula zink som lugnar hudinflammationer, rosacea och skyndar på cellförnyelsen.

Tomater

En tomat om dagen håller doktorn borta – eller åtminstone en och annan fri radikal. Tomater innehåller lycopene, en stark antioxidant som skyddar huden mot skador orsakade av solen och andra yttre påfrestningar. Allra bäst effekt har tomaterna kokta, så slösa med såsen på pastan!

Sötpotatis, morötter

De orange mirakelgrönisarna är fyllda med betakaroten som i kroppen omvandlas till utslätande retinol som skyddar mot solskador och vissa typer av hudcancer.

Soja

Isoflavonerna i soja kan lindra inflammation, öka kollagenbildningen och göra huden slätare och jämnare. Den har också visat sig ha andra positiva hälsoeffekter och hos vissa lindrar soja klimaterie­besvär.

Grönt te

Antioxidanter som kallas katechiner och som tros skydda mot vissa typer av hudcancer och lindra solsveda.

Kiwi

Med bara en enda liten kiwi får du i dig nästan hela din dagliga dos av vitamin C. Den boostar  kollagen­syntesen, reparerar skador i hudcellernas DNA och håller blodkärl och hårsäckar starka.


xoxo,  
Vicky

1 comment:

Jennifer Canon said...

Bra tips:) :)