Friday, October 12, 2012

EU & Mo Yan

Nobels fredspris tilldelades EU. Bra val? Vet faktiskt inte. Gör EU så mycket för freden? Reaktionerna är väl ganska blandade, men mest negativa, eller har jag fel? Hur som helst så pratas det om det ÖVERALLT.

Litteraturpriset gick till kinesen Mo Yan med motiveringen med "hallucinatorisk skärpa förenar saga, historia och samtid". Ingen aning vem han är, men det känns som dessa litteraturspris oftast ges till folk som man aldrig hört talas om... 
Mo Yan, som tidigt började skriva, föddes 1955 i en bondfamilj i nordöstra Kina. Hans verk har översatts till ett dussintal språk och han är i dag en av Kinas mest framstående författare. Det internationella genombrottet kom med romanen Det röda fältet, som väckte stor sensation när den kom ut 1987.

Flera av hans böcker tar upp samhälleliga teman och kritiserar Kinas kommunistmyndigheter, både för historiska och nutida händelser.

Här i väst blev Mo Yan först känd som författare till romanen Det röda fältet, som filmatiserats med Gong Li i en av huvudrollerna.

Tre av Mo Yans böcker har översatts till svenska: Ximen Nao och hans sju liv, Vitlöksballaderna och Röda fältet.
xoxo, 
Vicky
 Follow Me on Twitter VicktoriaM

No comments: